neděle 17. srpna 2014

1. ročník Medicína

Tenhle článek bych chtěla věnovat všem, co se hlásí, nebo se dostali na 1LF.

První dny, týdny.. většinou to začíná takovým tím otrkáváním, mnozí se znají ze seznamováků, ale zhruba polovina se seznámí až první den,tak jako já. Ve tříde se vás sejde asi  něco kolem 25 osob. Jste totiž rozděleni do asi 20 kruhů a každý má svůj vlastní rozvrh. Těchto 20 kruhů je ještě rozděleno na polovinu. Takže máte 1. a 2. paralelku, které mají podobné doby vyučování - např 1. paralelka dopoledne praktika, odpoledne přednášky. Pitvy v dřívějším termínu.
Zezačátku si možná s někým nesednete, s někým naopak ano. Ale většinou se to, alespoň podle mých zkušeností, dosti změní. Prostě nedávejte na první dojmy ;) . Sejde se vás tam tolik, abyste v průběhu roku viděli rozdílnosti. Něktěří se snaží a dřou - ty pak mají velkou pravděpodobnost, že se dostanou do dalšího ročníku. A někteří to flákaj a ztrácejí vůli makat dál a ty většinou odpadnou - buď nazačátku, nebo po prvním zkouškovým.. A tímto vás nechci strašit, ale opravdu budete muset makat, abyste tuhle školu udělali. Kam se na to hrabe maturita- tohle je celoroční maturita a k tomu zkouškové je maturita krát 100.

Průběh roku uteče celkem rychle, ale prostě celou dobu se budete od rána do večera šrotit a málokdy si najdete čas na to jít na rodinou oslavu, nebo s kamarády ven . A když jo, tak celou dobu budete mít výčitky, že se neučíte a že se tímpádem druhý den budete učit do dlouhé noci - a většinou se tak nestane ;) A pak si přijdete jako blázen, že takhle uvažujete. Naštěstí napíšete kamaradovi/dce medikovi a zjistíte, že je vše v pořádku :D

Co se týče zkoušek a zkouškového období.. tak jedno je v zimě a jedno v létě, standartně. V zimním letos byla histologie a biofyzika. K těmto zkouškám se vrátím později samostatně. V letním byla anatomie - ke které se také vratím samostatně. Jsou to náročné zkoušky, ale když se připravujete a máte štěstí tak to zvladnete :) Minimalně na potřetí ano.

No a pak už máte klidně prazdniny od června do října :))) Tak jo, myslím, že jsem to shrnula. :D další články očekávejte :)

Žádné komentáře:

Okomentovat